Historie

Riemens Mechanisatie BV kenmerkt zich als een familiebedrijf met een rijke geschiedenis. Hieronder een beknopt overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

1947
geschiedenis 1In 1947 werd loon/dorpsbedrijf Riemens opgericht door J.J. Riemens (Ko Riemens) in samenwerking met zijn Schoonbroer M.Verplanke.
Het loonbedrijf beschikte in de eerste jaren over een getrokken dorsmachine. Later werden via de Marshall hulp meerdere dorsmachines aangekocht.

1950
In dit jaar trad zwager M.Verplanke uit het loonbedrijf, Ko Riemens zet het Loonbedrijf vanaf nu alleen verder.
Naast loonwerk werd soms reparatiewerk voor derden gedaan.

1951
historie2Bouw van de eerste werkplaats aan de Zachariasweg in IJzendijke. De nieuwe werkplaats is naast het loonbedrijf gebouwd.
In de werkplaats werd het reparatiewerk aan de eigen machines uitgevoerd.
Daarnaast kwam er steeds meer reparatiewerk binnen van klanten van het loonbedrijf, dit werd hier ook uitgevoerd.

1953
Door het huwelijk van eigenaar Ko Riemens met Magda Dhondt werd besloten een woning te bouwen op het terrein van het bedrijf.
De woning moest gaan dienen als verblijf voor het gehuwde stel, en als kantoorruimte voor het loonbedrijf.
In dit jaar werd met het Duitse Stoll via importeur Hoegen-Dijkhof een dealerschap overeenkomst gesloten om getrokken bietenrooiers te gaan verkopen.

1955
historie3In de loop der jaren kwam er steeds meer reparatiewerk binnen van klanten.
De verkoop van de Stoll bietenrooiers ondervond ook een snelle groei. Op een bepaald punt kon het loonwerk personeel dit niet meer zelf aan.
Er werd besloten een vaste monteur in dienst te nemen. Deze ging te werk en al snel bleek de werkplaats te klein te zijn. Om meer ruimte te verkrijgen werd besloten een 2e werkplaats te bouwen.
Deze werd direct naast de eerste werkplaats gebouwd.

1963
historie4Om ook in Oost Zeeuws-Vlaanderen machines te kunnen verkopen en service te kunnen bieden werd een filiaal geopend.
Aan de kanaalkade in Axel werd een oude boerderij opgekocht.
De schuur werd verbouwd tot werkplaats en 2 man personeel werd aangenomen om het reparatiewerk te doen.

1960-1969
In de jaren 60 is de mechanisatietak van het loonbedrijf steeds verder ontwikkeld. Er werden diverse dealerschappen binnengehaald onder anderes voor:

  • Vicon kunstmeststrooiers (ongeveer 150 stuks verkocht)
  • Urgent veldspuiten
  • Monocentra zaaimachines
  • Eicher tractoren met opbouw bietenrooiers (ongeveer 25 stuks verkocht)
  • Hanomag tractoren
  • Zetor tractoren
  • Borga persen

De mechanisatietak van het bedrijf in IJzendijke werd steeds belangrijker.
Al snel werden meerdere monteurs in dienst genomen. Tussen het woonhuis en de tweede werkplaats werd daarom een nieuw gebouw geplaatst.
Hierin werd een magazijn, kantine en een kantoor ingericht. Het bedrijf in Axel draaide ook voorspoedig en al snel werd een goede naam opgebouwd onder de boeren in geheel Zeeuws-Vlaanderen.

1967
Door de explosieve groei van de mechanisatietak werd de aandacht op het loonbedrijf verslapt. In dit jaar werd daarom besloten het loonbedrijf te verkopen aan een collega loonwerker.
Ko Riemens ging nu volledig verder met verkoop en reparatie van machines. Het loonbedrijf ging vanaf nu verder als mechanisatiebedrijf.

1968
historie5 Het mechanisatie bedrijf groeide gestaag door evenals de verkoop van nieuwe machines.
Het personeelsbestand was inmiddels al uitgegroeid tot 5 monteurs in IJzendijke en 3 monteurs in Axel.
De werkplaats in IJzendijke was hierdoor weer te klein geworden zodat besloten werd om nieuw te bouwen, dit keer voldoende groot.historie6
Aan de andere kant van het woonhuis werd een grote nieuwe hal gebouwd van 1400m2. Dit pand bood ruimte voor ruim 1000m2 werkplaats, 3 kantoren, een sanitair ruimte, een kantine en een groot magazijn.

1971
historie7Het areaal bieten in Zeeuws-Vlaanderen was de afgelopen jaren fors toegenomen. De bieten werden meestal gerooid met 1 of 2 rijige getrokken bietenrooiers.
De capaciteit van deze machines was niet groot. Door loonbedrijven in de buurt werd volop gezocht naar alternatieven om de bieten sneller te kunnen rooien.
Deze kans greep Riemens Mechanisatie aan en ontwikkelde de eerste 6 rijige zelfrijdende 2 fasen bieten rooimachine in Nederland.
De machine werd gebouwd onder de naam RVV. Het rooigedeelte van de machine werd gekocht van de franse fabrikant Moreau. Het frame van de machine werd zelf ontworpen in de vorm van een werktuigdrager.
De machine werd aangedreven door een Ford motor. Het ontbladerapparaat werd tussen de voor en achterwielen gehangen onder de machine.
Het rooigedeelte werd in een hefinrichting achter de machine gehangen. Alle machines werden mechanisch aangedreven.
De RVV rooide de bieten met scharen en liet ze vervolgens in een zwad achter op het land. Met deze machine kon een capaciteit gehaald worden van 1 Ha/uur, iets wat met een getrokken 1 rijige machine lang niet haalbaar was.

1972
historie8De RVV bietenrooier werd verder doorontwikkeld en aangepast op een aantal punten.
De interesse in deze nieuwe capaciteitsmachine was groot. Niet alleen vanuit Zeeuws-Vlaanderen kwamen aanvragen voor nieuwe machines, maar zelfs vanuit Groningen en Limburg.
Dit leidde er toe dat in het tweede jaar al 15 machines gebouwd en verkocht werden.

1972
Het filiaal in Axel draaide goed, inmiddels werkten er al 4 monteurs in vaste dienst op het bedrijf.
Het bedrijfspand aan de Kanaalkade werd daarom te klein. Ongeveer 3 Km verderop in Koewacht werd daarom een oude boerderij opgekocht.
Deze boerderij bestond uit een woonhuis en een redelijk recente schuur. Naast de schuur lag een groot terrein wat de nodige groei mogelijkheden kon bieden. Naast de schuur werd een nieuwe werkplaats gebouwd.
De bestaande schuur werd verbouwd en gebruikt voor opslag, magazijn en kantine.

1973
De aandrijving van de verkochte RVV bietenrooiers was volledig mechanisch gebouwd. De versnellingsbak werd gebruikt van een maaidorser.
Deze bleek te licht gebouwd voor de soms zware omstandigheden waarin de bieten gerooid werden.
In samenwerking met dhr. Carly van de Vijver werd daarom een nieuwe rooier ontwikkeld met hydrostatische aandrijving. In dit jaar werden 6 RVV bietenrooiers gebouwd, 3 met mechanische aandrijving en 3 met hydrostatische aandrijving.

1974
Dit jaar werd besloten om de bouw van bietenrooiers groter aan te pakken.
Er werd een nieuw bedrijf opgericht RIECAM BV. Aandeelhouders in dit nieuwe bedrijf waren:

  • Ko Riemens, eigenaar van Riemens Mechanisatie.
  • André Cammaert, eigenaar van loonbedrijf Cammaert en tevens ontwerper van zijn bietenrooier de FACAM.
  • Carly van de Vijver, eigenaar van hydrauliekbedrijf Cammaert gevestigd in Schoondijke.
  • Toop Walhout, commercieel directeur

Dit jaar werd een nieuwe 2 fasen bieten rooimachine gebouwd onder de naam RIECAM. De machine was uitgerust met een DAF motor en een Poclain hydraulische aandrijving.

1974
historie9Om de bieten nog sneller en efficiënter te kunnen rooien werd een 1 fase bietenrooier ontwikkeld. Deze RIECAM bietenrooier had een ontbladeraar voor de wielen.
Tussen die wielen werden de bieten gerooid. Reiniging en transport ging via zonnen tussen de achterwielen door naar een afvoerband achter de machine. Deze kon de bieten direct in een afvoerwagen storten.Deze machine was volledig hydraulisch aangedreven.

1974
historie10In 1974 werd Riemens benaderd door International Harvester importeur Englebert of ze dealer wilden worden van dit merk. Deze kans werd met beide handen aangegrepen. Al snel werden meerdere IH tractoren verkocht.

 

1975
De RIECAM rooiers presteerden goed en er werden steeds grotere series van gebouwd. De productie van de machines werd tot die tijd in de werkplaats van Riemens Mechanisatie in IJzendijke gedaan.
De productie van de machines begon een hoofdtak te worden van het oorspronkelijke mechanisatiebedrijf. Op dit punt werd besloten om de productie te verplaatsen naar een andere locatie.
Dit werd constructiebedrijf van den Ende in Borselle. Vennoot Toop Walhout nam daar de dagelijkse leiding bij RIECAM BV in Borsele. De andere vennoten konden zo weer meer hun aandacht vestigen op de eigen bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen.
Om verkoop en service aan de verkochte machines makkelijker te maken werden een aantal dealers aangewezen in Nederland.

1977
Ondertussen richtte Riemens zich weer volledig op verkoop en reparatie van landbouw machines en tractoren. In dit jaar werd met het Friese Miedema een dealerschap overeenkomst gesloten om inschuurlijnen en kipwagens te verkopen.

1977
historie11Om het gehele product assortiment te kunnen laten zien aan de klanten werd besloten om een show te organiseren. Deze werd eind december gehouden, rond de kerstdagen. De show was druk bezocht en werd een groot succes.
Dit was het begin van een jaarlijkse traditie. De kerstshow bij Riemens is tot op heden een begrip in de regio.

1979
Inmiddels was zoon Kees Riemens klaar met zijn opleiding en kwam hij in het bedrijf. In samenwerking met zijn vader Ko Riemens werd Firma J.J. Riemens & zoon opgericht. In dit jaar werd Riemens ook officieel dealer van Kverneland ploegen.

1980
Doordat er veel machines verkocht werden kwam er ook steeds meer 2e hands ingeruild materiaal op het erf te staan. Om alles netjes te kunnen presenteren en op te slaan werd achter de werkplaats een nieuwe 1000 m2 grote hal gebouwd.

1981
historie12In 1981 werd een nieuw bedrijf opgericht genaamd Riemens BV. Dit nieuwe bedrijf werd gevestigd in s’Heer Arendskerke om ook in Zuid-Beveland machines en tractoren te kunnen verkopen.
Het bedrijf werd gevestigd in een voormalig pand van Hoegen Dijkhof, fabrikant van spuiten en importeur van Mercedes-Benz MB-Tracs en Unimogs. De twee bedrijven zouden in principe apart van elkaar draaien.
Het voordeel werd gezien in gezamenlijke onderdelen voorziening en gezamenlijke inkoop van machines.

1982
Verkoop van de aandelen in RIECAM BV.

1984
In dit jaar werd Riemens officieel dealer van Grimme aardappel rooimachines.

1985
In 1985 werd Riemens mechanisatie in IJzendijke officieel bevoegd om tractoren te testen en keuren. Dit werd gedaan in het BP teststation voorzien van hoogwaardige test/meet apparatuur.

1991
Riemens BV in s’Heer Arendskerke kwam moeilijk op gang, het bedrijf voldeed niet aan de gestelde verwachtingen. In 1991 werd daarom besloten om Riemens BV op te heffen en het pand te verkopen.

1991
Vennoot Ko Riemens had inmiddels de pensioensgerechtigde leeftijd van 65 bereikt. Zoon Kees Riemens zette vanaf nu Fa J.J. Riemens & zoon. zelfstandig verder. In de praktijk zou vader Ko Riemens achteraf gezien nog een lange tijd mee draaien in het bedrijf.

1993
Door het faillissement van de lokale Claas dealer nam Riemens Mechanisatie van de mogelijkheid gebruik om dit dealerschap over te nemen. De gehele onderdelen voorraad werd ook overgenomen.
Dit leidde er toe dat het magazijn uitgebreid moest worden. Een stuk van de werkplaats werd hiervoor “opgeofferd”. Naast de kantoren werd aan de kant van de werkplaats een bouwwerk geplaatst van 50 m2.
Dit gaf op de begane grond ruimte voor 40m2 magazijn winkel waar tuin&park en overig klein materiaal opgesteld staat, en een werkplaats kantoor voor de chef werkplaats. Boven deze winkel en het kantoor is het Claas magazijn vervolgens gebouwd en ingericht.

1995
historie13Van een lokale vlas teler kwam de vraag om een machine te bouwen die vlas kan dorsen op het veld. Normaal werden de zaadbolletjes van de plant op het land met een repelmachine eraf gerukt. Deze zaadbolletjes werden vervolgens in de schuur met een maaidorser gedorsen.
Doordat dit proces behoorlijk arbeidsintensief was werd een manier gezocht om de bolletjes op het land te dorsen. Riemens Mechanisatie ontwierp hiervoor in 1995 het eerste prototype vlasontzader, die de naam RVM mee kreeg. Deze getrokken machine was uitgerust met pletwalsen.
De gehele plant werd door deze pletwalsen gevoerd, het bolletje klapte uit elkaar, en het zaad met het kaf viel naar beneden. Met een zeefkast werden deze historie14twee van elkaar gescheiden en het zaad werd vervolgens opgeslagen in een tank.
Het prototype werd in 1995 getest, in 1996 en 1997 werden er nog een aantal machines gebouwd. Ieder jaar werd de machine verder door ontwikkeld en verbeterd, maar er was weinig markt voor de machines.

1997
Dit jaar bestond Riemens Mechanisatie 50 jaar. Om dit te vieren werd op 4 februari 1997 een receptie gehouden. De gehele werkplaats werd netjes aangekleed en een aantal gastsprekers kwamen een woordje doen.
Geheel onverwacht werd Ko Riemens deze dag geridderd in de orde van Oranje Nassau als dank voor zijn inzet op het bedrijf en het ontwerp van de RIECAM bietenrooier. Op 5 en 6 februari werd vervolgens een grote show gehouden.

1997
Om belastingtechnische redenen werd de rechtsvorm veranderd in BV. Het bedrijf heet vanaf nu Riemens Mechanisatie BV. Enigste aandeelhouder in de BV is Kees Riemens.

1998
historie15In 1998 werd een samenwerkingsverband aangegaan met het Belgische Union uit Kortrijk. Dit bedrijf bouwt al sinds jaren machines voor de vlas verwerking. Verkoop van de RVM vlasmachines gebeurde nu via Union. In samenwerking met Union werd de RVM vlasmachine op diverse punten aangepast en verbeterd, de naam van de machine werd veranderd in RUVM.
In dit jaar werden 7 machines verkocht in België, de machines werden gebouwd in IJzendijke. In de jaren die hierop volgden zijn series gebouwd van ongeveer 6 machines per jaar, deze werden verkocht in België en Oost-Europa.

1999
Door de strengere milieu eisen werd de werkplaats in IJzendijke verbouwd en voorzien van een vloeistofdichte vloer.

2001
VCA certificering behaald, vanaf nu mag Riemens Mechanisatie de eigen machines en installaties en die van klanten VCA keuren.

2001
Lancering van de eigen website, hierop was informatie te vinden over het bedrijf en er stonden een aantal occasion machines op.

2002
Door veranderingen aan de rijksweg bij het filiaal in Koewacht werd de mogelijkheid aangeboden om het terrein te veranderen. Het terrein werd flink vergroot en volledig met asfalt verhard. Het filiaal is nu vanaf de Rijksweg goed zichtbaar geworden. Voorheen was het bedrijf haast niet te zien.

2004
Officieel Case IH/Steyr combidealer geworden met gebiedsuitbreiding naar België.

2007
Aanschaf van een spuiten keurbaan en bevoegdheid van het SKL gekregen om veldspuiten te mogen keuren.

2009
historie16Investering en bouw van een mobiel keuringsstation. Het oude keuringsstation was inmiddels 24 jaar oud en toe aan vervanging. Het nieuwe keuringsstation is in een soort container gebouwd. Dit maakt het mogelijk om ook op het filiaal in Koewacht of bij klanten thuis een vermogenstest uit te voeren.

2010
Door wijzigingen in de dealerstructuur kregen we in 2010 de mogelijkheid om exclusief Grimme Eurodealer te worden. Door deze keuze te maken kon het gehele Grimme product assortiment aangeboden worden. Gevolg van deze keuze was dat er afscheid genomen moest worden van de dealerschappen van Miedema en AVR.

2012
historie17Van een tweetal klanten kwam er vraag naar meer capaciteit voor het rooien van uien. In samenwerking met de klanten werd het idee ontworpen voor een zelfrijdende uien rooier. Als basis werd een Herriau TH5 bietenrooier gebruikt. De bietenrooier is volledig gestript en opnieuw opgebouwd als uienrooier.
De machine werkt uitgerust met 2 as rooiers voor bedden van 1,50m. Als loofklapper werd een speciale MacLouis uienklapper gebruikt met een werkbreedte van 3m.

2013
Voor een breder productassortiment in het kleinere segment werd een dealerschap afgesloten voor Avant. Avant bouwt kleine knikladers voor veelzijdige toepassingen.

2013
De werkplaats in IJzendijke werd voorzien van een nieuw dak. Het gebouw kreeg uitwendig een update met een moderne Case IH/Steyr uitstraling.

2014
Officieel Steketee dealer geworden voor Zeeuws-Vlaanderen. Steketee is leverancier van grondbewerkingsmachines en machines voor mechanische onkruidbestrijding.

2015
historie18Het oude bedrijfspand op de vestiging Koewacht werd te klein voor de machines van nu. Het oude pand is volledig gesloopt en maakt plaats voor een modern nieuw pand. De nieuwe werkplaats heeft een oppervlakte van 800m2 en is onder andere voorzien van een kraanbaan en vloerverwarming.
In de 250m2 naast de werkplaats is een nieuw magazijn met verdiepingsvloer ingericht, kantoren, wasruimte en een kantine. Eind december 2015 is het pand feestelijk geopend.

2015
Zoon Nico Riemens treedt officieel toe in de zaak. Hij zal vanaf nu samen met zijn vader de dagelijkse leiding van Riemens Mechanisatie BV op zich nemen.